Meggyőződésünk szerint a hatósági munka és együttműködés mellett, a műtárgyakkal, műkincsekkel foglalkozók jogkövető magatartása, az etikai ajánlásokban is leírt tisztességes eljárása, valamint a műtárgytulajdonosok gondossága jelentős mértékben hozzájárulhat a műtárgyforgalom tisztulásához és a kapcsolódó jogellenes tevékenységek visszaszorításához.

Bűnmegelőzési tanácsok

A műtárgytulajdonosoknak mindent meg kell tenniük, hogy műkincseik számára a lehető legnagyobb fizikai biztonságot teremtsék meg. Az állagmegóvás (hőmérséklet, páratartalom, fényerő, stb.) feltételeinek biztosítása mellett ajánlatos az őrzés helyéül szolgáló helyiséget behatolás gátló eszközökkel illetve riasztó rendszerekkel felszerelni, továbbá műtárgyszállítás esetén (például, ha egy kiállítási kölcsönzés esetén nagyobb értékről van szó) akár fegyveres kíséretet is biztosíttatni. Ezek meglétét illetve megteremtését általában egy külön műtárgybiztosítás megkötéséhez is előfeltételül szabják a biztosító társaságok. A megfelelő biztonság kialakítása érdekében fordulhatnak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vagyonvédelmi tanácsadásához is, de javasoljuk, hogy elsőként tájékozódjanak a Magyar Rendőrség hitalos honlapjának Műtárgyvédelem című menüpontjában is.

Házileltár (ellopott műtárgyaink visszaszerzése érdekében)

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztálya a hivatali Műtárgyfelügyelettel közösen egy, a nemzetközi ajánlásokat (Object ID) is figyelembevevő műtárgynyilvántartó adatlapot szerkesztett meg. Ennek célja, hogy a műtárgytulajdonosok egy „házileltárt” készítsenek saját maguk számára és azt gondosan megőrizve egy műtárgylopás esetén a nyomozóhatóságok rendelkezésére tudják bocsátani. Ez a nemzetközi tapasztalatok alapján a nyomozást és a műtárgy megkerülését segítő eszközök közül az egyik leghatékonyabb. (E nélkül gyakran az sem tudható pontosan, mit kell keresni...) Az egyszerű, áttekinthető lapon a tárgy fényképén túl annak megnevezése, műfaja, címe, pontos méretei, leírása, egyedi azonosításra alkalmas tulajdonságai (pl. sérülés, javítás, stb.) feltűntetésére szolgáló rovatok szerepelnek.

A házileltár (adatlap elő- és hátoldala) a kapcsolódó anyagok alatt letölthető.