Kulturális Örökség Napjai

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. Mára e rendezvényt 50 országban ünneplik Európa-szerte, általában szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.

Magyarországon szeptember 3. hétvégéjén nyitják meg kapuikat az épületek, s az önkéntesek számtalan kiegészítő programmal (előadásokkal, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal stb.) várják az érdeklődőket. Az eseménysorozatot a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága fogja össze.

Az adott év teljes programja a www.oroksegnapok.hu weboldalon ismerhető meg.

Következő rendezvény: 2019. szeptember 21-22., központi téma: „Arts and Entertainment” – A szórakoztatás házai, intézményei.

Műemléki Világnap (április 18.)

Az ICOMOS 1983-ban határozta el, hogy meghirdeti a műemlékek világnapját, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére. A kezdeményezés azóta világeseménnyé nőtte ki magát, amelynek elsődleges célja, hogy a műemlékvédelem közüggyé váljon, a társadalom minél szélesebb rétegei ébredjenek rá, hogy múltunk, kulturális örökségünk érték és lehetőség is egyben. Kulturális, gazdasági, közösségi, történelmi hagyományaink megőrzése nélkül nincs saját jövőnk. A műemlékvédelem a nemzet, a közösség összetartó erejének legfőbb szimbóluma, és akkor ad rangot a helynek, ha mindenki számára hitelesen tudja átadni történeti, kulturális, eszmei értékéből fakadó üzenetét.

A Műemléki Világnapok központi rendezvényét Magyarországon az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület szervezi, az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság társrendezésében.

Legutóbbi esemény: 2019. április 25. (Ozora), központi téma: A vidék táji öröksége.