Műemléki érték nyilvántartásba vétele

A műemléki érték nyilvántartásba vétele a nyilvántartási hatóság eljárásának és döntésének eredménye. A  műemléki érték nyilvántartásba vételi eljárása a  műemlékké nyilvánítási eljárást szükségszerűen megelőzi, vagy adott esetben kiválthatja.  A nyilvántartásba  vétel – tekintettel arra, hogy a műemlékvédelem, mint a kulturális örökség védelmének egyik eleme közérdek -  állampolgári bejelentésre vagy hatóság általi kezdeményezésre indul.

Tájékoztató és adatlap letölthető itt.


Műemlékké nyilvánítás

A műemlékké nyilvánítás a már ún. nyilvántartott műemléki érték egyedi műemlékké nyilvánítása, mely jogalkotási folyamat eredménye. A műemlékké nyilvánítás hivatalból indul vagy a nyilvántartási hatóságnál kezdeményezhető, tudományos illetve szakmai előkészítését a nyilvántartási hatóság folytatja le. A nyilvántartott műemléki értéket tartalmazó ingatlant a miniszter rendeletben nyilvánítja műemlékké.

Tájékoztató és adatlap letölthető itt.


A letölthető nyomtatványokhoz csatolt tájékoztatóban további tudnivalók olvashatók. Kezdeményezésüket a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztályára, a jusWfABvZhFFmTbp64YM5jJdmVkZXMubXVlbWxla0BtZS5nb3YuaHU= e-mail címre vagy a 1357 Budapest, Pf. 6. postacímre kérjük megküldeni.