Adatkérés a műtárgynyilvántartásokból

A vonatkozó jogszabályok alapján a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztály (Műtárgyfelügyelet) három, kulturális javakra vonatkozó nyilvántartást vezet. Ezek a közhiteles adatokon túl tartalmazhatnak további, tájékoztató jellegű adatokat is. Az adatbázisok tartalma – korlátozott hozzáféréssel – a honlapon keresztül is elérhető, azonban hivatalos felhasználás céljára adatszolgáltatást vagy hatósági bizonyítványt kell kérelmezni.

Amennyiben a védettség, érvényes kiviteli engedély, illetve a lopott állapot fennállását (vagy ennek hiányát) jogi eljárásban kívánja igazolni, akkor hatósági bizonyítványt kell kérelmezzen, a Műtárgyfelügyelet által rendszeresített nyomtatványon. A hatósági bizonyítvány igénylése illetékköteles (3.000,- Ft), melyet a kérelem beadásával egyidejűleg a kérelemre ragasztott illetékbélyegben róható le. A hatósági bizonyítvány a Műtárgyfelügyelet hatósági nyilvántartásában található adatokon alapul, és kizárólag a kiállítása időpontjában fennálló állapotot, jogi helyzetet igazolja. 

Amennyiben a megadott kulturális javak védettsége, kiviteli engedélye, illetve a lopott állapota fennállásáról (vagy ennek hiányáról, illetve korábbi fennállásáról) a nyilvántartásban szereplő adatokat kíván megszerezni, akkor adatszolgáltatást kell kérelmezzen, a Műtárgyfelügyelet által rendszeresített nyomtatványon. Ugyancsak az adatszolgáltatás keretében kell kérelmezze, ha egy vagy több szűrési feltételnek megfelelő találati listát szeretne kapni, pl. egy-egy művész védett, vagy lopott műtárgyainak pontos jegyzékét. A nyilvántartási adatszolgáltatás igénylése díjköteles. A díjat a Miniszterelnökség 10032000-00294889-00000000 számú kincstári előirányzat-felhasználási keretszámlájára átutalással vagy készpénzbefizetéssel (postai „rózsaszín csekken”) kell megfizetni. Banki átutalásnál kérjük a közlemény rovatban a kiviteli engedélyt kérelmező nevét, és az „adatszolgáltatás” szót feltüntetni.

Az adatszolgáltatás a  Műtárgyfelügyelet hatósági és nem hatósági jellegű nyilvántartásaiban található adatokon alapul, és – a kérelemnek megfelelően – tartalmazza a kiállítása időpontjában fennálló, illetve korábbi állapotokat, jogi helyzeteket, és az ehhez kapcsolódó egyéb adatokat. (Pl. korábban fennállt védettségre, vagy régebbi lopásra vonatkozó adatokat.)

Az adatszolgáltatásért fizetendő díj mértéke egy tárgy esetén 4500 forint, több tárgyra kiterjedő kérelem esetén az első tárgy tekintetében 4500 forint, a kérelemben szeplő minden további tárgy esetén tárgyanként 1700 forint.

A hatósági bizonyítvány, illetve adatszolgáltatás iránti kérelmet – a Műtárgyfelügyelet által rendszeresített nyomtatványon – aláírva, a Műtárgyfelügyeletnek kell beküldeni. 

Menü

Főoldal

MŰEMLÉKVÉDELEM

RÉGÉSZET

VILÁGÖRÖKSÉG

MŰTÁRGYFELÜGYELET

Navigáció